01 02 03 04 05

W jaki sposób produkty z serii Smart Food stymulują procesy samoregulacji w organizmie?

Ten zaskakujący i wyjątkowo skuteczny efekt osiąga się dzięki wykorzystaniu najnowocześniejszych technologii, które są w stanie zaprogramować właściwości produktu na poziomie cząsteczkowym. 
Dla przykładu, preparat D4X MyUnitDose® z kategorii Smart Food jest produkowany przy użyciu nieinwazyjnej ekstrakcji molekularnej. Tak jest określana szczególna metoda pozyskiwania z surowca cennych składników w pełni oczyszczonych ze szkodliwych domieszek. Jest to o tyle ważne, że obecnie nawet rośliny uprawiane w idealnych warunkach zawierają „względnie dopuszczalną ilość” szkodliwych domieszek, które można wyeliminować wyłącznie na poziomie cząsteczkowym. Przypomnijmy sobie bajkę o Kopciuszku, który oddzielał groch i soczewicę z popiołu. Nieinwazyjna metoda ekstrakcji molekularnej działa w ten sam sposób w odniesieniu do cząsteczek składników, bo pozwala wyselekcjonować z surowca tylko takie cząsteczki, które są korzystne dla naszego organizmu. 
Kolejne know-how twórców preparatu – to homogenizacja molekularna. Zwykła homogenizacja jest często wykorzystywana w przemyśle spożywczym, ponieważ pozwala uzyskać jednolitą strukturę produktów (np. kaszki dla dzieci). Tradycyjna homogenizacja poprawia smak produktów i przedłuża termin ich przydatności do spożycia. Tymczasem homogenizacja na poziomie molekularnym znacznie wzmacnia te właściwości, a poza tym umożliwia „zaprogramowanie” w cząsteczkach żywności określonych działań. 

Dzięki homogenizacji inteligentna żywność zachowuje swoje wyjątkowe właściwości bez użycia konserwantów i drogiego opakowania, co wpływa również na utrzymanie korzystnej ceny produktu. Kolejną cechą szczególną opakowania produktów Smart Food jest podział na porcje. Opakowanie produktu zawiera kilka oddzielnych porcji, dzięki czemu zawartość jest hermetycznie zamknięta, co zapobiega przedostawaniu się do niej powietrza i bakterii. 
Ponadto, inteligentną żywność wyróżnia najwyższa jakość surowca, tj. zawiera ona wyłącznie naturalne składniki uzyskane bez użycia jakichkolwiek sztucznych konserwantów. 

Smart Food stymuluje procesy samoregulacji w organizmie dzięki zawartości naturalnych składników, zastosowaniu unikalnych technologii obróbki surowca i zachowaniu wszystkich jego właściwości przez bardzo długi czas.