01 02 03 04 05

Dlaczego rozdrabnianie kriogeniczne jest tak ważne?

Badania naukowe wykazały, że wysoka temperatura i utlenianie towarzyszące procesowi rozdrabniania w standardowej temperaturze są szkodliwe dla witamin, enzymów, substancji lotnych oraz wielu innych substancji aktywnych.

W standardowej metodzie rozdrabniania temperatura procesu może osiągnąć 100°C. W takich warunkachwszystkie lotne i termowrażliwe składniki aktywne rośliny ulegają zniszczeniu. Rozdrabnianie kriogeniczne w żaden sposób nie niszczy i nie obniża biologicznych i chemicznych właściwości aktywnych składników rośliny, co umożliwia ich pozyskanie w stanie nienaruszonym - w postaci proszku o optymalnych parametrach.

Następny etap to ekstrakcja w warunkach wysokiego ciśnienia z użyciem dwutlenku węgla. Z uzyskiwanego w poprzednim etapie materiału, w niskich temperaturach gdzie głównym czynnikiem ekstrahującym jest skompresowany pod wysokim ciśnieniem (do 300 bar) obojętny gaz – dwutlenek węgla, wydobywane są substancje czynne.